E-mail: info@fubenfabanegeszseg.hu | @fubenfabanegeszseg

Lelki egészség a digitális korban: Hogyan kezeljük az online világ kihívásait?

Száraz és töredezett a hajad? Pattanásos a bőröd? A szemed állandóan fáradt, ki van száradva? Fogyassz A-vitamin tartalmú ételeket és a tüneteid csökkenni fognak.

Az A-vitamin zsírban oldódik, felszívódásához zsírokra és ásványi anyagokra van szükség. Mivel szervezetünk hosszabb távon is el tudja raktározni, ezért nem szükséges minden nap szedni. Túl is adagolhatjuk, ehhez azonban az szükséges, ha napi 100.000 NE-t meghaladó adagban hosszabb időn keresztül viszi be valaki a szervezetébe.

Nézzük, miért is van szükségünk az A-vitaminra és hogyan juthatunk hozzá a legegyszerűbben!

Az A-vitamin előfordulási formái

Az A-vitamin kétféle alakban fordul elő: az egyik formája a retinol a másik formája pedig az A-vitamin elővitaminjai, a karotinoidok.

A retinol kizárólag állati eredetű élelmiszerekben fordul elő: tojás, hal, máj, szív, vese, tej, vaj. Ebben a formában teljes felszívódik és elengedhetetlen az olyan folyamatokhoz, mint a látás vagy a sejtosztódás.

A karotinoidok főként növény eredetű élelmiszerekben találhatóak meg: sárgarépa, paradicsom, piros és zöld gyümölcsök, zöldségek. A karotinoidokból a szervezet állítja elő az A-vitamint, amit a máj raktároz.

Az A-vitamin természetes forrásai

Ha szeretnéd az étrendedbe rendszeresen beilleszteni az A-vitamint, íme

Az A-vitamin természetes formában az alábbi ételekben fordul elő nagy mennyiségben:

  • tojás
  • tej és tejtermékek
  • máj
  • hal
  • halmájolaj
  • szív
  • vese
  • vaj
  • sárgarépa
  • paradicsom
  • édesburgonya
  • sütőtök
  • spenót
  • fodros kel
  • kelbimbó
  • kelkáposzta
  • fejes saláta
  • brokkoli
  • kaliforniai paprika
  • kápai paprika

Érdemes valamilyen növényi vagy állati eredetű zsírral együtt bevinni a szervezetbe, hogy megkönnyítsük a felszívódását. Ügyeljünk arra, hogy ne csak nyersen, hanem párolva is fogyasszuk ezeket a zöldségeket, hiszen így 30-50 %-kal több szívódik fel.

Az A-vitamin kedvező hatásai

  • Az A-vitamin elsősorban a szem vitaminjaként ismert. Ajánlott szürkületi (farkas)vakság ellen, gyengénlátóknak és egyéb szembetegségek esetén, mivel elősegíti a látóbíbor keletkezését a szemben.
  • Növeli az immunrendszer hatékonyságát, ezért szedésével rövidebb idő alatt gyógyulunk fel a betegségekből, különösen ajánlott légúti betegségek esetében.
  • Segít helyreállítani a pajzsmirigy túlműködését.
  • Elengedhetetlen a növekedéshez a csontok, a bőr, a haj, a fogak és a fogíny egészségéhez.
  • Segít megvédeni a C-vitamint az oxidációtól

Külsőleg alkalmazva segít a különböző bőrproblémák kezelésében, remekül alkalmazható akne, ótvar, kelések és nyílt fekély esetében.

  • Segít megszüntetni az öregedési foltokat.

Az A-vitamin hiánya

Az A-vitamin hiánya egyre kevésbé okoz problémát a legtöbb országban, de vannak fejlődő országok, ahol az alultápláltság miatt sajnos még mindig előfordulhat.

Leggyakoribb betegségek, amelyek az A-vitamin hiányból erednek:

  • farkasvakság,
  • szemszárazság,
  • töredezett haj, köröm,
  • bőrproblémák, aknék,
  • gyermekkorban csontképződési zavar

Mennyi A-vitaminra van szükségünk?

A napi ajánlott mennyiség felnőtteknek a következő:

  • 900 mikrogramm (3000 IU) férfiaknak
  • 700 mikrogramm (2300 IU) nőknek

A legújabb kutatások szerint azonban érdemes ennél nagyobb mennyiségben szedni: nőknek 4000 NE, férfiaknak 5000 NE javasolt.

stressz, a sport, a nehéz fizikai munka, a dohányzás, az alkoholfogyasztás miatt szükséges emelni a napi beviteli egységeken.

Egyéb érdekességek

  • Nem ajánlott többszörösen telítetlen zsírsavakkal együtt bevenni, mert csökkenthetik egymás hatását.
  • Fogamzásgátló tablettát szedő nőknek kevesebb az A-vitamin szükségletük.
  • Koleszterinszint csökkentő gyógyszert szedőknek ajánlott az A-vitamin kiegészítés.

Fűben-fában egészség
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0