paprika

Paprika – igazi vitaminbomba

Hazánk egyik legismertebb és legkedveltebb fűszer- és gyógynövénye a paprika. Ettől lesz igazán “magyaros” a pörkölt és a gulyás.

paprika

Hazánkban már a XV. században is ismerték a paprikát, valószínűleg a törökök által került hozzánk. A legelterjedtebb termőterülete Dél-Magyarországon van, ki ne hallott volna a kalocsai, makói vagy szegedi paprikáról?

Sokan csak fűszernövényként gondolnak erre a növényre, pedig igazi vitaminbomba.

Szentgyörgyi Albertnek elsőként a világon a paprikából sikerült kivonnia a C-vitamint. Azóta kutatások egész sora bizonyította, hogy 10 dkg fűszerpaprika őrleményben 7-8-szor több aszkorbinsav található, mint ugyanennyi citromban. Ezen kívül megtalálható benne az A- és a B-vitamin is. Igen magas a kalcium és a magnézium tartalma.

A népi gyógyászatban már régóta használják emésztés elősegítésére, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, fogfájásra, fájdalomcsillapításra.

A paprika fő hatóanyaga a kapszaicin. Mostani kutatások szerint azért zseniális ez a vegyület, mert nem a központi idegrendszerre hat fájdalomcsillapítás közben, hanem a fájdalom keletkezési helyén fejti ki közvetlenül a hatását.

Segítségre lehet a rákmegelőzésben is, hiszen rengeteg bioflavont tartalmaz.

Egy kevés erős paprikával indítva a napot felgyorsíthatjuk az anyagcserénket, ezen kívül a paprika szélhajtó tevékenységet is végez.

Felhasználhatjuk frissen salátába, de akár porítva fűszerként is.

A lényeg az, hogy nagyon sok jótékony hatása van, érdemes hát ezentúl gyógynövényként tekinteni a paprikára!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.