Kovászos uborka – a bélrendszer jótevője

Nemrégiben olvastam egy cikket (ezt: Mindent másra kéne használni: a kovászos uborka?), ami arról szólt, hogy a fermentált élelmiszerek (pld. kovászos uborka, savanyú káposzta) mennyire jók a bélflóra helyreállítására és ezáltal – közvetve – hatással vannak a depresszióra és a rossz közérzetre is.

Ekkor jutott eszembe, hogy megosztom a kovászos uborka receptemet, hiszen ahány ház, annyi szokás. Ez is olyan, mint a lecsó, mindenki máshogy csinálja.

kovászos uborka

A kovászos uborkát rövidebb ideig tesszük el, mint a többi savanyúságot, ezért a nagyobb, csemegeuborkának már nem való példányokat is felhasználhatjuk.

Első lépésként alaposan meg kell mosni a zöldségeket. Ehhez szükségünk lesz durva szivacsra vagy kézi kefére. Így el tudjuk távolítani a szúrós részeket és a szemölcsöket is. Érdemes 15 percre beáztatni, így eredményesebbek lehetünk. A súrolás után még egyszer bő vízben át kell mosni a zöldségeket.

A kovászos uborka lényege a tejsavas erjedés. Ahhoz, hogy ez az erjedési folyamat minél hamarabb végbemenjen, az uborkákat be kell szurkálni és hosszában több helyen bevagdosni. Így segítünk a tejsavbaktériumoknak, hogy minél gyorsabban és alaposabban be tudjanak hatolni az uborka sejtjeibe.

Ezután jó szorosan megtisztított üvegekbe (a legjobb erre az 5 literes) rétegezzük őket. Tegyünk minden sor közé kaprot és fokhagyma gerezdeket.

Én a tetejére szoktam rakni egy szelet kenyeret, de van, aki tüllzacskóba teszi, így könnyebben kiemelhető, a hatása mégis ugyanaz.

Ezután következik a felöntőlé elkészítése: minden liter vízhez 5-6 dkg t és 0,5 g timsót kell számolni. (A timsó segít abban, hogy az uborkáink roppanósak maradjanak). Fel kell forralni az oldatot, majd ha langyosra hűlt, az uborkákra kell önteni.

Az üvegeket le kell takarni egy tányérral és ki kell őket tenni a napra. A melegtől függően 2-4 nap alatt készül el. Ekkor le kell szűrni, hogy megszabadítsuk a kenyérmorzsaléktól és a kapordarabokból a levet, majd az uborkákra vissza kell önteni.

Ezután hűtőben kell tárolni a kovászos uborkánkat, kb. 2-3 hétig eláll (ha marad belőle addig).

Jó étvágyat hozzá!

Author: Balog Csilla

Természetes gyógymódok híve, egészséges életmódot követő, futóbolond, reflexológus, fitoterapeuta tanuló.

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

UA-81918025-1

Kovászos uborka – a bélrendszer jótevője

írta: Balog Csilla Ennyi idő elolvasni 3 min
0

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében, kérem engedélyezze a sütik használatát vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás