Január hónap gyümölcse az alma

“Naponta egy alma a doktort távol tartja.”

Ki ne ismerné ezt a régi népi rigmust? És mint tudjuk, ezeknek a kis mondókáknak mindig van alapja is. Nézzük hát, miért is tartja a népi gyógyászat szinte csodaszernek ezt az ízletes, egész évben elérhető gyümölcsöt?

Hatóanyagai

Már a rómaiak is nagy becsben tartották ezt a csodálatos gyümölcsöt. Az egész világon elterjedt és több, mint hétezer ismert faja létezik. Magyarországon főleg a szabolcsi és a zalai alma vált híressé, a fajták közül a legkedveltebbek a jonatán, a golden, a jonagold és az idared.

Tele van flavonoidokkal, élelmi rostokkal, vitaminokkal és tápanyagokkal. Az A-, B- és C-vitamin mellett megtalálható benne a folsav, a kalcium, a kálium, a magnézium, a cink, a szelén és a kén is. Fellelhető benne a pektin is, amely kedvezően hat a bélflórára és még a vér koleszterinjét is szinten tudja tartani.

A flavonoidok antioxidáns hatású növényi anyagok, amelyek főként az alma héjában találhatók. Ezek a hatóanyagok rákmegelőző, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatásúak, segítenek a vírusok és baktériumok elleni harcban és erősítik a szervezetünket.

Január hónap gyümölcse az alma

Hatásai

  • Serkenti az anyagcserét.
  • Lázcsillapító.
  • Idegnyugtató.
  • Reszelve hasfogó hatása van.
  • A benne lévő vitaminok miatt immunerősítésre is alkalmas.
  • A gyümölcssav és az almasav a belek és a máj működésére van jó hatással.
  • Méregtelenító, tisztító hatása van.
  • A fogyókúra hasznos segítője.
  • Csökkenti a vesekő és a húgysav képződését (kiválóan alkalmazható köszvény esetén is).

Alkalmazása

  • Nyersen fogyasztva rengeteg élelmi rostot tartalmaz.
  • Általános immunerősítésre foggyasszunk reggelente vagy este egy almát, héjával együtt.
  • Köszvény és reuma esetén jótékonyan hat 1-2 pohár almalé reggel éhgyomorra.
  • Hasmenés esetén 1-3 napig fogyasszunk naponta legalább 5, magházától megfosztott, finomra reszelt almát. Ezidő alatt tejet egyáltalán ne fogyasszunk!
  • Héjából készíthetünk  teát is, amely jótékonyan hat a légutakra, köhögésre és rekedtségre is.
  • Az almaecet a fogyókúrázók jó barátja, hiszen természetes zsírégető.
  • Kiváló alapanyaga turmixoknak és smoothieknak.
  • Változatos módon fogyaszthatjuk: nyersen, párolva, sütve, lének facsarva, salátákba, müzlikbe, töltve, köretnek, levesnek, mártásnak, süteménynek…

RECEPTEK

1. Almás sajtsaláta

Hozzávalók (2 személyre)

2 savanykás alma
10 dkg Karaván vagy valamilyen más füstölt sajt
5 szál újhagyma
1 pohár laktózmentes tejföl
1 evőkanál mustár
1 evőkanál majonéz

Elkészítése

Az almákat megmossuk, majd kivágjuk a magházukat. Ezután 1×1 cm-es kockákra vágjuk őket.
A Karaván sajtot és a megmosott hagymákat felkarikázzuk.
Összekeverjük a többi hozzávalóval, majd néhány órára a hűtőbe tesszük a salátát, hogy összeérjenek az ízek.
Önmagában is megállja a helyét pirítóssal fogyasztva, de sült húsok mellé kínálhatjuk köretnek is.

2. Almalé

Hozzávalók

1 kg savanykás alma
citromlé
nyírfacukor
fahéj

Elkészítése

Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, majd lereszeljük. Hogy ne barnuljon meg, azonnal kevés citromlevet csepegtetünk rá. A reszeléket tiszta tüllruhába tesszük, kisajtoljuk. Levébe ízlés szerint kevés nyírfacukrot és citromlevet keverünk. Adhatunk hozzá egy kevés fahéjat is.
Alaposan lehűtjük, majd jégkockával tálaljuk.

(forrás: Herbáció népigyógyászati receptmagazin 2014/2)

3. Almalé cukor nélkül

Hozzávalók

1 kg savanykás alma
1,5 l víz

Elkészítése

Az almákat megmossuk, kivágjuk a hibás részeket. Héjastól, magostól darabokra vágjuk, majd a vízbe téve puhára főzzük. Tüllön keresztül lecsurgatjuk a levét, majd kiforrázott, száraz üvegekbe töltjük. A ledugaszolt üvegeket 15 percig gyöngyönző vízben dunsztoljuk, majd hagyjuk a vízben kihűlni az almalevet.

(forrás: Herbáció népigyógyászat receptmagazin 2014/2)

4. Almatea

Hozzávalók

Alma vékonyan levágott héja
Hibiszkuszvirág

Elkészítése

Hámozzunk meg vékonyan bármilyen illatos, egészséges almát. Szárítsuk meg, majd 1:1 arányban keverjük össze hibiszkusz virággal, esetleg más aszalt gyümölccsel. Tároljuk papírzacskóban.
Forró vízzel öntsük fel és fogyaszthatjuk is a finom és illatos almateát.

TI HOGYAN SZOKTÁTOK FOGYASZTANI EZT A SZUPERÉLELMISZERT?

Írjátok meg kommentben, hogy mi is kipróbálhassuk!

Üdv:

Csilla

SZÓLJ HOZZÁ TE IS!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.