5 gyógynövény, amit eddig űztél a kertedből 1. rész

Napjainkban a gyógynövények újra virágkorukat élik. A legtöbb családban akad legalább egy ember, aki ismeri és használja is ezeket a népi gyógyászati elemeket. És hát ki ne ismerné a csipkebogyó, a bodza, az akác, a menta gyógyerejét?

Vannak azonban olyan gyógynövények is, amelyek csendesen megbújnak a többi között és a köztudatban sincsenek úgy elterjedve. 
Ebben a sorozatban bemutatok ezek közül ötöt, amiről fogadni mernék, hogy eddig azt hitted, hogy gyomnövény és bőszen irtottad a kertedből.
Érdemes ezekre a növényekre friss szemmel nézni és elkezdeni használni!

Papsajtmályva

Latin neve: Malva neglecta
Népies neve: közönséges mályva, papsajt
Leírás: lakott területeken fordul elő, kerek, csipkés szélű levelei vannak, a virága halvány rózsaszín vagy fehér, termése kicsi és korong alakú, innen ered a neve is, hogy papsajt.
Hatóanyagai: nyálka és cserzőanyag
Alkalmazási területe: nagyon jó gyulladáscsökkentő szer, köhögéscsillapító, protektívum és bőrgyógyászati szer.
Milyen betegségek esetén használható:
– gyomorhurut,
– hólyaghurut,
– száj nyálkahártyájának gyulladása,
– hörghurut,
– rekedtség,
– köhögés/száraz köhögés,
– mandulagyulladás,
– gyomor- és bélfekély
– hasmenés utáni állapot megnyugtatása,
– külsőleg sebek tisztatása.
Gyűjtési ideje: júniustól szeptemberig, a virágát és a levelét.
Szárítása során a hatóanyaga jelentősen csökken, ezért próbáljuk meg frissen felhasználni.
Tea készítése, adagolása:
Virág: 1,5 g (1 teáskanál) – forrázással készítjük
Levél: 2 g (1/2 kávéskanál) – forrázással készítjük
Fürdő készítése:
2 jó nagy marok növényt beáztatunk 5 liter vízbe egy éjszakán keresztül. Másnap reggel használat előtt felmelegítjük.
Borogatás készítése:
A tea áztatás során visszamaradt növényt gézbe csomagoljuk és az adott területre helyezzük.
(kép forrása: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=128581)

papsajt mályva

SZÓLJ HOZZÁ TE IS!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.